יום המשפחה ויום האהבה נפלו בכזו סמיכות מושלמת ונוחה להפליא וסיפקו לי תירוץ מושלם לחפור בתוך הספריה שלנו, ועוד קצת בחנויות הספרים ולחפש את הספרים הכי-הכי ליום שכזה.
הייתי חייבת לעצור את עצמי באיזשהו שלב כי המבחר הוא באמת עצום. ומה שבעיקר הפתיע אותי הוא שלא משנה אם זה ספר חדש או קלאסיקה אהובה – ספרים שעוסקים במשפחה הם תמיד יותר רגישים ויותר סלחנים.
המסקנות שלי? – יום המשפחה הוא יום האהבה. בעיקר בכל הנוגע לספרות ילדים.
ספר המשפחות הגדול / מרי הופמן
זה הספר המתבקש של הפינה הזו, ולקח לי די הרבה זמן למצוא אחד מספיק טוב שאוכל להמליץ עליו ואני ממש שמחה שלא התייאשתי ומצאתי את הספר החמוד הזה.
בשבוע שעבר כמו תלו בגן של יוני תמונות שמסמלות משפחה, כמובן שזה היה מאוד לא מעודכן למציאות היום – אמא ואבא, אחים, סבא וסבתא. ככה בדיוק מתחיל גם הספר.
"פעם לפני שנים, רב המשפחות נראו ככה, אבל במציאות יש משפחות מכל מיני סוגים וגדלים וצורות." ומזמין אותנו לחפש את משפחה שדומה לשלנו.
אז יש משפחה עם אמא ואבא.
ומשפחה רק עם אבא או רק עם אמא.
ומשפחה שחיים בה עם סבא וסבתא.
ומשפחה עם זוג אמהות, ומשפחה עם זוג אבות.
ויש משפחה שמאמצת ילדים.
הם באמת מצליחים לעבור על כל הסוגים וכל הצורות בהם אנשים חיים היום, על תרבויות והרגלים – יש שם אפילו אמא אחת שעובדת מהבית 😉
וניל על המצח ותות על האף / מאיר שלו
טיפ – לא להקריא לפני השינה! זה ספר מצחיק במיוחד על סבא ונכדה שקצת עושים חילופי תפקידים – היא הרצינית והוא השטותניק. דרך ההיפוך הזה, הילדה האחראית שקצת מנסה לחכות את אמא, והסבא שקשה לעמוד במילה שלו, אנחנו לומדים בדרך על אחריות וקיום הבטחות.
אני בעיקר אהבתי בסיפור את ההתנגשות בין האמא לסבא – סיטואציה מוכרת אצלנו בבית, סבא בא לפנק ולהצחיק ואמא מנסה עדיין לשמור על גבולות. הכל כמובן מלווה בחרוזים האינטליגנטיים של מאיר שלו והאיורים מלאי הרגש של אביאל בסיל.
סבא סביח / תמי שם טוב
עד היום, בכל שבת בבוקר אצל ההורים שלי אוכלים סביח, כך שאת 'סבא סביח' לא יכולנו שלא לצרף לספריה שלנו. האמת הגעתי אליו מאוד סקפטית – מה כבר אפשר לספר על סביח? אבל בסופו של דבר זה ספר שהפתיע אותי במיוחד.
בבסיס שלו הספר מספר על איך ומאיפה הגיעה אלינו מנת הסביח ומה מקור השם, אבל על הדרך הוא מדבר גם על משפחתיות, שימור מסורת, תרבות ושמירה על זהות של עולים חדשים.
זה ספר מקסים וצבעוני – בדיוק כמו הסביח, ומלווה באיורים מקסימים של שמרת אלקנתי.
מה עושים עם סבתא / עדנה מזי"א
הספר נפתח בתרשים של "סבתא מצויה" והוא בהחלט יכול להיחשב כמדריך לשימוש עם הוראות הפעלה, הוא מראה את כל הדברים הכיפיים שאפשר לעשות עם סבתא.
למשל…
הסבתא בסיפור משתפת פעולה בצורה יוצאת דופן, אני גם בטוחה שכל סבתא שהקריאה את הספר לנכדים שלה נתקפה בחשק למשחקים יצירתיים במיוחד ומלאי דמיון. בסופו של דבר הספר מראה שסבתא יכולה להיות גם סתם סבתא שאוהבים וגם זה כייף במיוחד.
כמוך בדיוק / ג'אן פירנלי
סיפור על עכברון ואמא שלו העכברה שפוגשים בדרך הביתה את כל החיות וילדיהן המתארגנים לקראת השינה. כל אמא או אבא בסיפור אומרים לילדים שלהם מה הם מוכנים לעשות למענם. העכברון בהתחלה נרגש ולאט לאט מתחיל קצת לקנא בילדים האחרים שהם בטח מאוד מיוחדים אם ככה ההורים שלהם אוהבים אותם.
"נכון, וזה בדוק – מיוחדים כמוך בדיוק".
כמובן שבסוף אמא עכברה מספרת לעכברון מה היא, העכברה הקטנה, מוכנה לעשות בשבילו וכולם הולכים לישון מרוצים.
ספר מתוק במיוחד עם איורים קלאסיים ועדינים וחריזה מקסימה ומיוחדת של אפרים סידון.
תנחש כמה אני אוהב אותך / סם מקברנטי
הארנבון אגוזיני הקטן והארנב אגוזי הגדול שמתארגנים לקראת השינה (כל הסיפורים העמוקים קורים לפני השינה?) ובדרך הם עורכים השוואות של מי אוהב יותר – יותר רחב, יותר גבוה, יותר רחוק. ספר חמוד על אהבה ואיך מודדים אותה.
הכי אהבתי בספר הזה את השיחה שהוא מעורר אחריו – כמה יוני אוהב אותי (עד הסנטר) וכמה אני אותו, ואיך נראית האהבה (בצורת לב), ומה יוני הכי אוהב לעשות (לשחק עם החברה שלי הלביאה), ולאכול (קובה אדומה!), ואיזה שיר הוא הכי אוהב ("אמא, אני אוהב הרבה שירים!") וזה ממשיך וממשיך וממשיך.
קשקוש מקושקש / נוגה אלגום
כשלאמא אליפסה ולאבא מלבן נולד ילד שהוא קצת שונה.
לילדים זה סיפור בחרוזים שמלמד אותם על קבלת השונה ולמבוגרים זה ספר עם ביקורת על החברה שמתקשה ילדים שהם שונים מהנורמה, ועלינו ההורים שכל כך מנסים לעזור ולתקן עד שלפעמים בלי כוונה קצת הורסים.
נוגה אלגום כותבת כל כך יפה ועם המון רגש ומצליחה לגעת ולהנגיש לילדים (וגם להורים) נושא כל כך עדין.
אבא עושה בושות / מאיר שלו
עוד קלאסיקה נפלאה של מאיר שלו והפעם גם עם ה-איורים של יוסי עבולאפיה, זה בהחלט ספר שהקדים את זמנו עם אמא קרייריסטית ואבא עקר בית.
כמו בוניל על המצח ותות על האף, גם פה יש קצת חילופי תפקיד בין הילד אפריים האחראי ולאבא שלו שעושה פאדיחות. האמת שיש רגעים שאני מרגישה קצת לא נעים בשביל אבא של אפריים עם כל הביקורת שהוא סופג מהילד, אבל אז אני נזכרת שזו התכונה שהכי מייצגת אבות – לעשות בושות.
מה שאני אוהבת בספרים של מאיר שלו זה שהוא לוקח את הבעיות בחיים ובדרך מאוד אובייקטיבית אך סלחנית מוצא להן פתרון.
אין אצלו שיפוטיות כלפי הדמויות ואין הטפה של מה נכון או לא נכון.
את הספר 'אבא עושה בושות' יש לנו בגרסה הדיגיטלית שלו דרך אפליקציית עברית – אם אתם בסדר עם ילדים ומסכים, אז הנה לכם עוד המלצה 😉
לקוף יש בעיה / ג'וליה דונלדסון
לקופיף בספר יש בעיה, הוא איבד את אמא. הפרפר מיד מתנדב לעזור לו למצוא את אמא והקופיף מנסה לתאר לו איך היא נראית. דרך התיאורים הילדים לומדים על סימני זיהוי וגם על הורים וילדים של חיות אחרות.
הסיום עצמו תמיד מפתיע מחדש כשאנחנו מבינים למה לפרפר כל כך קשה למצוא אמא קופה – "אף ילד מילדיי אינו דומה לי כלל".
אנחנו מאוד אוהבים את כל הספרים של ג'וליה דונלדסון ושל המאייר אקסל שפלר – ביחד הם תמיד מצליחים ליצור עולם כל כך צבעוני ומרתק שמעניין להתסכל ולחפש בו אוצרות גם בלי קשר לקריאה עצמה.
אבא שלי / אנתוני בראון
אמא שלי / אנתוני בראון
כבר נתקלתי בכמה ספרי ילדים שהוציאו גרסה לאמא וגרסה לאבא וזה תמיד היה נראה קצת כמו גימיק. אבל 'אבא שלי'/'אמא שלי' של אנתוני בראון הם באמת מצויינים.
אין בהם הרבה טקסט אבל גם מעט הטקסט שקיים הוא מדוייק וחמוד וזו תמיד חוויה לקרוא בו, במיוחד להורים.
האיורים עושים פה עבודה מופלאה, הם מצחיקים ויצירתיים ומלאי פרטים קטנים.
אז אלו הבחירות שלנו ליום האהבה, יום המשפחה וסתם יום רגיל.
ואם יש לכם המלצות נוספות אני תמיד אשמח לשמוע.
ועוד כמה דברים שווים על משפחה ואהבה מרחבי הרשת:
הוצאת 'א(ה)בות' השיקה ספר חדש בהפתעה לכבוד יום האהבה – 'בעיקר אותך' עכשיו במכירה מוקדמת. ברור שלא התאפקתי וכבר קראתי את הגרסה הדיגיטלית, מאוד ממליצה.
שירה גנני מהבלוג 'אבן נייר ומספריים' מספרת על חברות, אהבה וגעגוע ועל הדרך מלמדת אותנו להכין מסגרת מעוצבת לתמונה.
אביבית ירקוני-כהן מהבלוג 'הכל טוב' מלמדת אותנו איך להכין אלבום ששומר על כל הזיכרונות.
שרון גולן מהבלוג 'Finger Food – אוכל בריא לקטנטנים' מתארחת אצל מיכל בן ארי מנור מהבלוג 'רואה עולם' ונותנת טיפים לנסיעה לחו"ל עם ילדים.
סיון קונבלינה מינקובסקי מהבלוג 'בחזקת שניים – בלוג אישי על הורות משותפת' מספרת בהמון רגישות על הדילמות, השיקולים והתובנות בבחירת תמונה משפחתית ליום המשפחה בבית הספר לאחר גירושים.
נעמה אורבך מהבלוג 'סימני דרך' שאלה את הנשים סביבה "מה הדבר הכי חשוב שלמדת מאמא שלך". תכינו טישו ורוצו לקרוא.
5 מחשבות על “10 המלצות על ספרי ילדים ליום המשפחה (והאהבה!)”
חנצצצצצצצצצצצו
תודה רבה על פוסט נהדר
יש פה ספרים נהדרים שלא הכרתי
בריאה עליך
המלצות נהדרות, מכירה את כל הותיקים שבהמלצות. את החדשים, נאלץ לחכות לנכדים?
המלצות נהדרות! את רובם יש לנו – אבל את סבא סביח לא הכרתי.
חייבת לבדוק בשביל האחיינים שלי
יומשפחה שמח
איך לא הכרתי ספר שנקרא "אבא עושה בושות"??? בתור אחת שגדלה לאבא שלא ידע טאקט מהו אני בטוחה שהספר הזה נכתב בשבילי
איך באמת לא הכרת?? אני כ"כ הזדהיתי עם הספר הזה בתור בת לאבא פדחן וחסר טאקט חחח ועכשיו אני נהנית להיזכר ולהקריא לבת שלי