כמה פחדתי מהניתוח הזה, ועדיין היה ברור לי כבר מהרגע הראשון שזו הדרך שאני בוחרת ללדת בה הפעם. אמרו לי שההחלמה מקיסרי היא ארוכה יותר, קשה יותר, כואבת יותר. כמובן שגם הקולות בחוץ שטענו שלידה בקיסרי היא לא לידה אמיתית לא עזרו להרגשה הזו, ובסוף בכלל לא הייתה לי ברירה אחרת – נינה הייתה במנח עכוז, ההיפוך לא עבד ונקבע קיסרי. קארמה.
ואז הגיע הניתוח והיה… פשוט מושלם. וההחלמה? 24 שעות של כאב וקושי ומשם הכל הפך להרבה יותר נסבל. לאורך ההריון אמרתי שהלידה וההחלמה ממנה זה כלום בהשוואה ל-9 החודשים הקשים של ההריון, והפעם גם לא הייתי קלולסית כמו בהריון/לידה של יוני, ובאמת זה מה שהיה.
אם את מתלבטת או מתכננת ללדת בקיסרי – יש לך את ההמלצה שלי. את מוזמנת להגיד גם לכל הנשמות הטובות שגם לידה קיסרית היא לידה, אמיתית לכל דבר, הנה תראי – יצאה לי תינוקת מהבטן. אפילו יצאתי מועצמת מכל האירוע הזה.
אז כדי להקל גם עלייך, ובתקווה שההחלמה שלך תהיה טובה ומהירה אני אשתף אותך בכמה דברים קטנים-גדולים שעזרו לי מאוד (בדיעבד) וממש חבל שלא ידעתי עליהם מראש.
תגידי כן! למשכככי כאבים
תעשי לעצמך טובה ותקחי משככי כאבים לפני שזה הופך לבלתי נסבל, אל תנסי להתמודד עם הכאב, את לא מוותרת לעצמך, את עברת עכשיו ניתוח, פתחו לך את הבטן, הזיזו איברים – קחי כדורים!!!
לאחיות במחלקה יש שלל כדורים וטיפות שמתאימות לנשים אחרי לידה שלא ימנעו ממך גם להניק אם תבחרי בכך. או כמו שהאחות בבלינסון אמרה לי – הרווחת את זה ביושר.
כרית – החברה הכי טובה שלך
את הטיפ הזה שמעתי רק בסוף היום השני שלי לאישפוז, וחבל מאוד כי זה הדבר הכי חשוב וחכם ומועיל שאמרו לי – קחי איתך כרית לכל מקום. תניחי אותה על הבטן כשאת רוצה לקום או לזוז, קחי אותה איתך לשירותים כשאת מפחדת ללחוץ, תשעני עליה כשאת צריכה. הכרית כמו מבודדת ומגינה על התפרים ועוזרת לך לעשות את כל התנועות שמכאיבות בצורה יותר רגועה והרבה פחות כואבת. בבית כבר הסתובבתי עם כרית לכל מקום בשבוע-שבועיים הראשונים.
צאי לסיבוב
הצעד הראשון של לרדת מהמיטה אחרי הניתוח הוא הכי מפחיד, אל תוותרי עליו ותעשי אותו כמה שיותר מהר. זה כואב, את חלשה, אבל ברגע שאת מתחילה לצעוד הגוף שלך מגיב כמו לקסם ואת מצליחה להתחיל לזוז (סוג של…) עצמאית בצורה נוחה יותר. כן, זה עדיין כואב וממש לא נעים, ואת בהחלט אמורה לשכב ולנוח הרבה יותר ממה שאת אמורה להסתובב אבל תני לעצמך את המתנה הזו ולכי בבוקר, לבד, בשקט שלך ובקצב שלך לתינוקיה – לאט, לאט, לאט. כמה שתקומי יותר ותתהלכי יותר ככה יהיה לך קל יותר להחלים.
מקלחת
מעבר לזה שמקלחת חמה וטובה מייד מרגיעה לך את הכאב בגוף, את צריכה לדאוג לשטוף את החתך ולדאוג שלא יהיו זיהומים. את החתך והתפרים שטפתי עם סבון אלוורה של ג'ייסון שהרגיע את העור והקל על הכאב, אפשר כמובן גם כל סבון רחצה רגיל, העיקר שהאזור יהיה נקי.
ואם כבר, אז מקלחת היא הזמן שלך שניה עם עצמך לבד, בעיקר כשאת כבר בבית. לי עזר שהייתה לי שעה קבועה (פחות או יותר) במהלך היום שבה ידעתי שזה הזמן שלי למקלחת, זה יצר גם סוג של שיגרה שהייתה מאוד חסרה לי.
תחתונים חד פעמיים
בדרך כלל ברשימות הלידה יש תחתוני רשת, אבל במקרה של ניתוח קיסרי, כשהתפרים רגישים (ואם מדובר בסיכות אז גם בולטים) עדיף לרכוש תחתונים חד פעמיים שלא יתפסו לך בהם. הם מאוד נוחים, אוספים טוב את הבטן, ובגזרה גבוהה שלא מכאיבה לך בחתך. זה מרגיש קצת כמו ללכת עם חיתול, אבל למי אכפת, ילדת עכשיו.
בכלליות, גם כשתרגישי שמיצית את התחתונים החד פעמיים ותחליטי לחזור לתחתונים הרגילים שלך כדאי להצטייד בכאלה בעלי גזרה גבוהה שלא יכאיבו לך באזור החתך, האזור רגיש גם אחרי שהוציאו את התפרים.
סיבים תזונתיים
אחד הייתרונות הגדולים בניתוח קיסרי הוא שאין לך תפרים ואגינליים ולא אמור להיות לך קושי או כאב כשמדובר ביציאות. ועדיין, פסיכולוגית, זה מרתיע גם כשלא מדובר בלידה רגילה.
בגלל ההיפראמזיס והזופרן שנטלתי שגורם לעצירויות קשות, דאגתי לשתות נורמלקס (תוסף של סיביים תזונתיים) על בסיס יומי עד ללידה וגם אחריה. בדיעבד זה עזר מאוד גם מבחינת היציאות לאחר הלידה בכך שלא צריך להתאמץ יותר מידי. וסליחה על דיבורי הקקי, אבל אנחנו נשים בוגרות וזה חשוב שנעלה את זה – תני לעצמך זמן שירותים כמו שצריך!
קחי בחשבון שאחד התנאים לשיחרור שלך מבית החולים הוא יציאות תקינות, אם את מרגישה שעדיין קשה לך תבקשי מהאחות נרות גליצרין שיקלו עלייך מאוד.
ועכשיו, כשאני חושבת על זה, זה טיפ טוב גם ללידה רגילה.
עוד כמה דברים שכדאי לדעת
כשמדובר בניתוח אלקטיבי, כלומר מבחירה ידועה מראש ולא קיסרי חירום, יש הכנה של כמה שעות והמתנה עד שחדר הניתוח מתפנה כי תמיד צצים ניתוחים דחופים שמקבלים עדיפות, אז תגיעי עם סבלנות.
אם את סובלת מבחילות כמוני – תיידעי את הצוות, הם יתנו לך תוך כדי תרופות להקלה על הבחילות שמתחילות להשפיע במהירות וממש עוזרות לך להרגע. זה הדבר שהכי הטריד אותי – מה יהיה אם אני אצטרך להקיא באמצע הניתוח? אז יש לזה פיתרון, ובנוסף ישימו לך כלי לצד הראש אם בכל זאת תצטרכי להקיא. הכל טוב, זה קורה לטובות ביותר.
קיסרי זה תחושה מוזרה ביותר, את מרגישה בעיקר לחץ כשמושכים את העובר וכאבים בכתפיים. הרופאה המרדימה שהשגיחה עליי לאורך הניתוח אמרה שזה מההרדמה וזה נורמלי. זה כואב אבל נסבל, ועובר אחרי כמה דקות.
אם מוצעת לך האפשרות לקיסרי חוויתי – כזה שמאפשר לך לראות איך מוציאים את העובר מהבטן – לכי על זה, זה וואו. ולא, זה לא מגעיל ולא רואים את הבפנים של עצמך, הכל מוסתר ורואים רק את הפעולה התכלסית עצמה דרך וילון ניילון שקוף. וזה מרגש ממש.
הניתוח עצמו די מהיר, הרגיש לי כמו 10 דקות, ההכנה מסביב היא הארוכה. הזדמנות מעולה לציין את הצוות המדהים של בית חולים בילינסון שהיה קשוב ומרגיע, הם ידעו להסיח את דעתי עם שיחות ובדיחות וללא ספק הפכו את החוויה הזו לייחודית ונעימה עד כמה שאפשר.
ברור לי שלא לכולן יש חוויה חיובית עם ניתוח קיסרי, בדיוק כמו שיש לכל אחת את החוויה שלה עם לידה רגילה, אבל אני חושבת שזה חשוב להגיע אם ראש פתוח ולזכור שאת יכולה לעשות מיליון תוכניות לגבי איך את רוצה ללדת, אבל בסוף ברגע האמת הכל יכול להשתנות. אל תתבאסי, כל לידה היא לידה. והכי חשוב הבריאות.
ומזל טוב.
1 מחשבה על “טיפים להחלמה מניתוח קיסרי”
כמה חשוב לנרמל ולדבר על זה.
לי לא היו סיכות אחרי הקייסרי, אז הספיקה יד במקום כרית ללחוץ על התפרים.
אני פחדתי לצחוק מהכאב והיד סידרה לי את הלחץ מהצד השני בימים הראשונים עד שהתאזן.
אצלי הניתוח היה קשוח ברמה החוויתית ואני ממליצה ללכת ולפתוח את החוויה במידת הצורך בעזרת מטפלות BOT לכל לידה שעברה פחות טוב משתכננת.
תדאגו לעצמכן. אנחנו חשובות.